Besteld voor 13.00 uur? Volgende dag bezorging!
Gratis verzending boven € 40,00
Klanten beoordelen ons met een score van 4.77/5.00
Klantenservice: 055-203 21 41

Begrippenlijst inhoudsstoffen dierenvoer

 

Inhoudsstoffen in dierenvoer

 

Wanneer je je gaat verdiepen in honden-, en kattenvoeding, dan kun je verschillende begrippen voor voedingsingrediënten tegenkomen. Hieronder vind je de betekenis van deze woorden: 

Additieven (synthetische en natuurlijke):

Een additief wordt gedefinieerd als: elk natuurlijk of synthetisch ingrediënt, anders dan de basis bestanddelen, dat gebruikt wordt in de productie van een levensmiddel om het uiteindelijke product, of bepaalde eigenschappen van dat product, te verbeteren, inclusief de toevoegingen die gebruikt worden in de productie, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer of opslag van levensmiddelen.

Alliine:

Alliine is een organisch sulfoxide. De stof komt voor als een wit geurloos kristallijn poeder, dat goed oplosbaar is in water.

Amarant:

Amarant (Amaranthus) is een geslacht van eenjarige, kruidachtige planten uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae).  In Europa wordt de plant wel gebruikt als graanvervanger in een glutenvrij dieet.

Aminozuren en eiwitten:

Eiwitten, een belangrijk component van hondenvoeding, zijn opgebouwd uit aminozuren. Omdat aminozuren de bouwstenen van eiwitten zijn, is het belangrijk dat ze in de voeding zo worden samengesteld dat er een mooi bouwresultaat ontstaat. Een hond heeft 22 verschillende bouwstenen ( aminozuren) nodig voor zijn lichaamsopbouw. Van de 22 aminozuren zijn er 12 essentiële aminozuren ( die de hond niet zelf kan aanmaken) en 10 niet– essentiële. De 12 essentiële aminozuren moeten daarom in de juiste verhouding tot elkaar in het voer aanwezig zijn, gelijk de lichaamsopbouw van de hond als vleeseter. Als aan deze voorwaarde is voldaan, kan de hond ook gebruik maken van de 10 niet– essentiële aminozuren. Deze belangrijke wisselwerking moet er continu zijn en vereist constante aandacht. Door het bijvoeren van eiwithoudende producten naast de gewone voeding, bijvoorbeeld een stukje worst of kaas, raakt deze wisselwerking tussen de aminozuren namelijk verstoord, waardoor er cel verlies optreedt. Dit wordt zichtbaar bij de hond door haaruitval, roosschilfers en jeuk.

Andeszout:

Zout is een belangrijk bestandsdeel van de hondenvoeding omdat het via de buit opgenomen, zout bevattende bloed de hond met talrijke mineraalstoffen verzorgt. 

Antioxidanten:

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E (Loxidan) en Vitamin C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit.

Ballaststoffen:

Dit is een verzamelnaam voor stoffen die zich bevinden in de celwand van planten en hen hun stevigheid en vorm geven. Ballaststoffen zijn te vinden in vers en gedroogd fruit, groente, volle granen, aardappelen, noten, zaden, pitjes, peulvruchten.

Beendermeel:

Beendermeel (ook beenderenmeel genaamd) is een product dat verkregen wordt door het vermalen van beenderen. Het is een organische stikstofrijke meststof ontstaan als bijproduct uit dierlijke beenderen. 

Bietenpulp:

Bietenvezels zijn bijzonder omdat het een ontgiftende werking heeft. Het bindt de giftige stoffen zoals zware metalen en een teveel aan hormonen. De giftige stoffen worden als het ware gevangen en direct uitgescheden in plaats van in het lijf opgeslagen. 

Bindmiddelen:

Een product dat wordt gebruikt om soepen, sauzen, vla's en puddingen de gewenste dikte te geven. Bindmiddelen kunnen worden onderscheiden in zetmeelhoudende producten (bloem, maïzena, aardappelmeel, ...) en niet-zetmeelhoudende producten (eieren, gelatine, margarine).

Bio-eierschaalpoeder / Bio-eierschalen:

Levensnoodzakelijke calcium uit de botten van buit genomen dieren worden vervangen door Bio-eierschalen. Gemalen eierschalen is een hoogwaardig natuur product. Het bevat calcium en natuurlijke mineralen en spoorelementen. 

Bio-geitenmelk:

Extreem hoog gehalte aan talrijke voedingsstoffen, hoogwaardig, licht verteerbaar dierlijk proteïne, bekend door haar gezondheidsbevordering van de vertering. 

Biotine:

Biotine is hetzelfde als vitamine B8 en is nodig om energie uit eten vrij te maken en speelt een rol bij de vorming van vetzuren. Biotine houdt de huid en het vacht gezond. Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda's.

Bloesempollen:

Bloesempollen zijn een natuurlijke aanvulling van de dagelijkse voeding. Door hun waardevolle samenstellende elementen oefenen pollen een stimulerende werking uit op vrijwel alle organen. 

Brandnetel:

Bekend voor haar ondersteunende functie van nieren en blaas. Brandnetels zitten vol mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K.

Calcium:

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. 

Chicoreepoeder:

Chicoreepoeder heeft een prebiotisch effect en kan eveneens een positief effect hebben op het maag-darmkanaal.

Cholinchloride:

Cholinchloride is een essentieel nutriënt voor de gezonde groei van het dier en wordt gebruikt in de voedersamenstelling om aan de behoefte van het dier te voldoen. 

Choline:

Staat bekend om zijn eigenschap om vet af te breken. Daarnaast is deze stof belangrijk bij het goed functioneren van de zenuwen.

Chondroïtine:

Chondroïtine voorkomt en behandelt de artrose problemen van honden, sporthonden of van ouder wordende honden en katten. Hoe eerder men begint met het toedienen hiervan via de voeding, hoe groter de kans is de onvermijdelijke afbraak van het kraakbeen te beperken.

Cithine:

Chitine is een polysacharide (koolhydraten) die voorkomt in onder andere insecten en schaaldieren zoals kreeften en garnalen. Chitine kan na omzetting tot chitosan (een unieke niet- verteerbare voedingsvezel die geen calorieën bevat) en vervolgens glucosamine gebruikt worden als voedingssupplement.

Conserveringsmiddelen:

Conserveringsmiddelen zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd om ze langer goed te houden door ze te beschermen tegen schimmel, bacteriën en gisten.

Dextrose:

Een der belangrijkste koolhydraten in de natuur, energiebron voor levende organismen, component van glucosiden; witte, zoete, gemakkelijk in water oplosbare kristallen.

Dierlijke bijproducten:

Bij de productie van levensmiddelen van dierlijke oorsprong kunnen dierlijke bijproducten ontstaan. Dit zijn producten die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn.

Duindoorn:

Bezit een erg groot gehalte aan vitamine C voor de ondersteuning van het immuunsysteem.

Enzymen:

Een enzym is een eiwit, dat een bepaalde reactie versnelt, een katalysator. Een enzym maakt een chemische reactie in of buiten een cel mogelijk of versnelt deze zonder daarbij zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen.

Foliumzuur:

Speelt een rol in het voorkomen van bloedarmoede en stoornissen aan het zenuwstelsel. Daarnaast is Foliumzuur betrokken bij de stofwisseling van eiwitten. 

Fosfor:

Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium  geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam. Fosfor komt voor in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten. 

Gerapste lijnzaad:

Lijnzaad is een belangrijke bron van omega-3 vetzuren, deze vetzuren hebben een positief effect op de gezondheid door stimulatie van de immuunrespons. Toevoeging van lijnzaad zorgt voor de optimale verhouding van 5:1 tussen omega-6 en omega-3 vetzuren. Uit onderzoek bij honden is gebleken dat deze verhouding de gezondheid positief beïnvloedt. Met name het risico van hart en vaatziekten, bepaalde soorten van kanker en gewrichtsproblemen wordt hierdoor verlaagd.

Gist:

Zowel bakkersgist als biergist worden in de hondenvoeding veelvuldig gebruikt, omdat het gist veel vitamines bevat, met name vitamine B-complex, vitamine D en vitamine E. Men dient de hond wel gedroogde gist te geven, want verse, levende gist verbruikt de vitamines zelf. Wel kan men een zeer klein beetje verse gist aan het voedsel toevoegen, omdat gebleken is, dat dit de bacteriën in de dikke darm gunstig kan beïnvloeden. 

Glucosamine:

Glucosamine is een zeer effectief supplement voor de behandeling van artrose bij honden. Het supplement beschermt het kraakbeen in de gewrichten tegen verdere afbraak, bestrijdt de pijn en verbetert de beweeglijkheid en gewrichtssmering.

Glutenvrij:

Glutenvrij is een wijze van bereiding van voedsel. Voedsel dat glutenvrij is bevat geen tarwe, rogge, gerst of haver.

Graanvrij:

Graan is in veel soorten hondenvoeding is verwerkt en dit kan bij sommige honden gezondheidsproblemen veroorzaken. Graan verteert moeilijk en waardoor er problemen met het spijsverteringsstelsel kunnen ontstaan. Graanvrij hondenvoer is speciaal ontwikkeld voor de voedselgevoelige en voedselallergische hond.

Granen (meelsoorten, havermout en dergelijke):

Volle graankorrels hebben voor de hond geen waarde. Men zal ze moeten ontsluiten door middel van verhitting. In veel commerciële voeders van het type "diner" vindt men ontsloten maïskorrels. Tot meel vermalen leverden de verschillende graansoorten een betere verteerbaarheid. Allerlei soorten pap kunnen zeer goed een onderdeel van het totale menu vormen. Toch blijft het gebruik van pap (bv Brinta) meestal beperkt tot het menu van de zeer jonge hond, die men daarmee went aan de overgang van tevenmelk naar een dieet van meer vaste stoffen.

Hagendoorn:

Wordt ondersteunend bij hartzwakte en hartaandoeningen ingezet.

Hibiscusbloesem:

Voedingsdeskundigen hebben geconstateerd dat Hibiscus bloemkelken een hoog gehalte in calcium, niacine, riboflavine (vitamine B2) en ijzer bevatten.

Hoornklaver:

Hoornklaver levert waardevolle omega-3-vetzuren en de zeewier belangrijke minerale stoffen, sporenelementen, vitamines en alle essentiële aminozuren.

Hypoallergeen:

De term hypoallergeen op het etiket suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. 

IJzer:

IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten: als heemijzer en als non-heemijzer. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en is beter beschikbaar voor het lichaam dan non-heemijzer uit plantaardige producten. IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen.

Jodium:

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. 

Kalium:

Scheikundige stof die in het lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt in de vochthuishouding en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel samen met het mineraal natrium. Voedingsbronnen van kalium zijn onder andere groente, fruit, aardappelen, koffie, vlees, brood, melk, noten.

Kelen van lam & rund:

Kelen bestaan voor 90% uit kraakbeen en is daarmee een optimale natuurlijke leverancier voor calcium en belangrijk voor de eigen bot- & kraakbeenvorming van de hond.

Kiezelaarde:

Kiezelaarde is bekend voor zijn positieve werking op de dichtheid respectievelijk de groei van botten, gewrichten en pezen, alsmede op het zich afzetten van natuurlijk calcium in de botten.

Kleurstoffen:

Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur te versterken.

Kobalt:

Kobalt is component van vitamine B12. Vitamine B12 is nodig bij de vorming van rode bloedcellen en gezonde zenuwen. Vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel voor.

Koolhydraten, proteïnen en vetten: 

Honden hebben een bepaalde hoeveelheid aan koolhydraten, proteïnen en vetten (hoofdcomponenten van energie) nodig voor hun dagelijkse bezigheden (bijvoorbeeld groeien en spelen). In hondenvoeding komt de energie uit graangewassen, peulvruchten en andere levensmiddelen. 

Koolzaadolie:

Koolzaadolie is een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de zaden van koolzaad (Brassica napus).

Kunstmatige antioxidanten:

Kunstmatige antioxidanten worden aan margarine en oliën toegevoegd om te voorkomen dat ze ranzig worden en om de natuurlijke kleur van bewerkt voedsel te behouden.

L-Carnitine:

Carnitine of L-carnitine, is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de vetverbranding en dus de energieproductie van het lichaam.

Lecithine:

Draagt bij aan een glanzende vacht en huidirritaties voorkomt.

Levensmiddelenkwaliteit:

Garandeert uitsluitende gebruikmaking van levensmiddel deugdelijke ingrediënten.

Lever:

Omdat de lever een ontgiftingsorgaan is, moet ze in min mogelijk hoeveelheden verwerkt worden in hondenvoer. Geheel zonder lever is evenwel geen optie, omdat lever talrijke mineraalstoffen & sporenelementen bevat.

Levertraan:

Vanwege het hoge gehalte aan vitamine A, D en E kan levertraan aan de voeding worden toegevoegd. Een theelepel per dag voor een hond van circa 20 tot 25 kilogram is voldoende. Er zijn vele soorten levertraan. Natuurlijke levertraan heeft de voorkeur boven synthetisch vervaardigde. Van de natuurlijke levertraan kan men het beste een soort nemen, die ook voor menselijke consumptie is goedgekeurd. Veterinaire levertraan is vaak minder goed geraffineerd.

Magnesium:

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de bot opbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier.

Mangaan:

Helpt sleutelingrediënten zoals biotine, vitamine C en choline beter, sneller en efficiënter te verwerken, helpt bij de aan maak in het lichaam van goede vetzuurketens en gezonde cholesterol, helpt het behouden van normale bloedsuikerniveaus, bevordert optimale werking van de schildklier, helpt het lichaam om mineralen zoals magnesium effectiever op te nemen, is medeverantwoordelijk voor het functioneren van de hersenen en houdt het zenuwstelsel in gezonde conditie.

Melkgist:

Melkgist heeft een hoog biologisch voedingswaarde, is rijk aan B vitaminen en spoorelementen en zorgt voor een glanzend vacht.

Melkpoeder:

Melkpoeder is melk waaraan het water is onttrokken, zodat een droge stof overblijft.

Methionine:

Methionine werkt vet oplossend en beperkt de depositie van vet in de lever. Bovendien is het een belangrijke kraakbeen opbouwende stof.

Mineraalaarde:

Mineraalaarde (= helende aarde) is rijk aan alle belangrijke mineraalstoffen en sporenelementen (Bijv. calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, seleen, ijzer, koper, mangaan, zink) en levert eveneens alle essentiële aminozuren.

Minerale bodem:

Grond waarin veel fijne deeltjes voorkomen welke rijk zijn aan mineralen; voorbeelden: kleigronden, leemgronden.

Minerale klei:

Vitamines en mineralen verhogen de weerstand tegen kwalen en zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van botten, gebit en vacht. Ze zorgen ervoor dat de hond vitaal blijft en dragen bij aan de stofwisselingsprocessen. Zo worden alle ingrediënten goed benut, waardoor weinig afvalstoffen vrijkomen. Voor de skeletopbouw is een optimale calcium/fosfor– verhouding essentieel. Het is echter te ontraden vitamines in combinatie met kalk en fosfor aan de voeding toe te voegen omdat “het wel goed voor hem of haar zal zijn”. Als uw hond eventueel met een serieus vitaminegebrek kampt, ga dan niet zelf dokteren maar laat dit aan uw dierenarts over.

Mineralen en Vitamines:

Vitamines zijn net als mineralen stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.

Natrium:

Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout (natriumchloride). Natrium is nodig voor de vochtbalans van je lichaam en vervult een belangrijke rol bij het regelen van je bloeddruk. 

Niacine:

Draagt bij aan de gezondheid van de huid en de vacht.

Omega-3-vetzuren:

Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Omega-3 vetzuren tref je aan in lijnzaadolie, sojaolie, raapzaadolie en in mindere mate in zonnebloemolie.

Onverzadigde vetzuren:

Onverzadigde vetzuren zijn vetzuren met één of meerdere dubbele binding(en) in tegenstelling tot verzadigde vetzuren die geen dubbele bindingen in de keten hebben.Onverzadigde vetzuren komen vooral voor in plantaardige oliën. Echter, plantaardige olie bevat ook verzadigd vet.

Paardenbloem:

Gewaardeerd voor zijn positieve werking op lever, nieren & pH-waarde in de urine.

Paardenstaart en glucosamine:

Wordt ook in de diergeneeskunde en natuurgeneeskunde vaak bij de behandeling van gewrichts-, kraakbeen- en beenaandoeningen gebruikt.

Pantotheenzuur:

Pantotheenzuur of vitamine B5 is een vitamine uit de groep vitamine B en komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het speelt een cruciale rol in het metabolisme van koolhydraten en vetten. Ook is pantotheenzuur betrokken bij de synthese van vetten en cholesterol.   

Premix:

Een premix is een mix van vitamines en mineralen.

Raapzaadolie:

Rapzaadolie is met een optimale mengverhouding tussen linoolzuur en linolenzuur perfect voor een uitgebalanceerde, gezonde voeding en levert natuurlijke vitamine A en belangrijke omega-3-vetzuren.

Rozenbottel / Rozenbottelpuder: 

Rozenbottelpoeder verzorgt ter ondersteuning van de synthese van het organisme, de hond met natuurlijke vitamine C.

Ruw eiwit:

Het ruw eiwit is het eiwit dat direct beschikbaar is in het rantsoen. Het heeft een directe relatie met de melkproductie, maar ook met ureum en eiwitgehaltes.

Ruw vet:

Ruw vet is de gemeten hoeveelheid vetachtige stoffen in de kuil. Onder andere de verzadigde en onverzadigde vetzuren zitten in deze fractie. 

Ruwe as:

Het anorganische gedeelte van de organische stof. Wordt vaak geassocieerd met zand, maar kunnen ook mineralen zijn die niet volledig omgezet zijn in organische stof.

Ruwe celstof:

Ruwe celstof geeft een indicatie van de hoeveelheid celwanden in het voedermiddel. Deze parameter wordt gebruikt in allerlei belangrijke voederwaardeformules zoals structuurwaarde en verzadigingswaarde. 

Scharrelvlees:

Scharrelvlees komt van dieren die een goed leven hebben. De regels zijn minder streng dan die voor het EKO-keur, maar ook scharreldieren komen buiten en hebben stro of strooisel in de stal, die ruimer is dan in de bio-industrie.

Seleen:

Seleen of selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. 

Silicium:

Het element silicium is een essentieel voedingselement voor de aanmaak en het behoud van sterke botten.

Souplesse:

Ondersteunt de mobiliteit van hond (en kat), voor soepele gewrichten en gezond kraakbeen.

Spelt:

Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit en is van nature een Eko graan.

Spiervlees:

Garandeert de verzorging van het organisme met hoogwaardige proteïnen en omega-6-vetzuren. Tot het spiervlees behoren ook hartvlees alsmede kippen-, kalkoen- en konijnenmagen (Maag en hart zijn pure spieren en horen derhalve niet tot de ingewanden). Binnen de totale hoeveelheid vlees moet het spiervlees altijd het grootste aandeel vormen.

Spirulina-alg:

De Spirulina-alg verzorgt de hond met alle belangrijke mineraalstoffen & sporenelementen (B.v. calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, seleen, ijzer, koper, mangaan, zink, jood, etc.), alle essentiële aminozuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en vele belangrijke vitaminen.

Sporenelementen:

Een sporenelement (een andere benaming is spoorelement), is een element dat in de voeding van een organisme aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig is (microgrammen tot milligrammen).

Tarwkiemen / Tarwekiemolie:

Tarwekiemolie bevat veel vitamine E en omega-6-vetzuren. Het is derhalve goed te combineren met rapzaadolie.

Taurine:

Taurine is een bioactieve stof die voorkomt in vlees, vis en energiedranken. Het is een stof die van nature in het lichaam voorkomt, maar het lichaam kan deze stof ook zelf maken. Taurine vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren. Taurine zou een gunstig effect hebben op de hartwerking. 

Topinamboer:

De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is een plantesoort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt.Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline.

Vetten en vetzuren:

Vetten bestaan voornamelijk uit dierlijke vetten en zaadolie afkomstig van diverse planten. Deze vetten verstrekken de meest geconcentreerde energiebron in het dieet. Zij leveren essentiële vetzuren die in het lichaam niet kunnen worden samengesteld. De vetzuren dienen als dragers voor belangrijke vetoplosbare vitaminen. De vetzuren spelen een rol in de celsrtuctuur en in het functioneren. Vetzuren zijn essentieel om de huid en het vacht gezond te houden.

Vezels in de vorm van groente, fruit & kruiden:

Vezels zijn belangrijk voor de vertering, omdat ze de darmmotoriek opwekken en de darm schoon maken. Let hierbij op voldoende afwisseling, omdat alle groente- en fruitsoorten verschillende vitaminen, mineraalstoffen, sporenelementen en fitamine (= secundaire plantenstoffen) bevatten.

Visolie:

Visolie is een voedingssupplement. De werkzame bestanddelen in visolie zijn de essentiële vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren maken deel uit van de bekende Omega-3 vetzurengroep. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega-3 vetzuren worden essentieel genoemd omdat het lichaam deze stoffen nodig heeft maar deze niet zelf kan maken, net als bijvoorbeeld vitamine C. Een langdurig tekort aan Omega-3 vetzuren kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen.

Vitamine A (Retinol):

Zorgt voor een gezonde huid en vacht. Ook is vitamine A essentieel voor de ogen en de vruchtbaarheid. Daarnaast speelt vitamine A ook een rol bij de stofwisseling en de groei van de botten. 

Vitamine B1 (Thiamine):

Een onmisbare vitamine die betrokken is bij de energiehuishouding. Tevens is Thiamine essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel. 

Vitamine B12:

Speelt een rol bij de opbouw van eiwitten in het lichaam en bij de productie van rode bloedlichaampjes.

Vitamine B2 (Riboflavine):

Is belangrijk bij het instand houden van een gezonde huid en glazende vacht. Daarnaast is Riboflavine ook betrokken bij de energiehuishouding van de cellen.

Vitamine B6 (Pyridoxine):

Speelt een rol bij heel veel processen in het lichaam. Pyridoxine is een essentieel onderdeel bij de afbraak van eiwitten en vetten en is het betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen. Daarnaast is het  onontbeerlijk voor een goed functionerende stofwisseling (o.a. lever ). Het speelt een cruciale rol in de vorming van serotonine en daarmee in een goed functioneren van zowel hersenen als het zenuwstelsel. Een grote rol hierin speelt het noodzakelijke evenwicht tussen de beide hersenhelften (bij geen evenwicht kan epilepsie optreden).

Vitamine B-Complex:

De vitamine B-complex werkt gunstig op de zenuwen, bevordert de groei en beschermt de huid.

Vitamine D3 (Cholecalciferol):

Is van invloed op het verkrijgen en behouden van stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit de voeding goed kan worden opgenomen.

Vitamine E (Tocopheryl Acetaat):

Heeft een sterk anti-oxiderende eigenschap en beschermt daarmee het lichaam en de huid voor schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast is vitamine E van invloed op de vruchtbaarheid en een normaal verloop van de dracht. Vitamine E vertraagt ook nog eens het verouderingsproces.

Vlooienzaad:

Wanneer vlooienzaak (ook psyllium genaamd) met voldoende water wordt ingenomen, wordt de darminhoud zachter gemaakt. Bovendien verzacht het bij geprikkelde darmen (en dus ook diarree), en zorgt het voor een beter glijden wanneer het verteringsafval in de darmen te hard is. Bij inname met weinig water nemen de vezels vocht uit de ontlasting op.

Wei:

Wei bevat eiwitten met de hoogste biologische waarde. Wei bevat vitaminen, mineralen en talrijke vezels.

Zalmmeel:

De zalm is een vette vis en wordt gevangen en verwerkt in scandinavie tot zalmmeel. Zalmmeel bevat veel goede dierlijke eiwitten en onverzadigde vetzuren wat het tot een mooi vismeel maakt.

Zeewier:

Wanneer je zeewier en water samenvoegt, creëer je een natuurlijke en uitgebalanceerde combinatie waarin mineralen, vitaminen en sporenelementen die het lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid, makkelijk worden vastgehouden. Zeewier bevat colloïdale mineralen (in een vloeibare vorm) die het afvoeren van giftige stoffen vergemakkelijken en helpen bij het transport van andere voedingsstoffen, zoals vitaminen.

Zink:

Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.
De begrippenlijst inhoudsstoffen dierenvoer wordt regelmatig bij gewerkt!


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

GRATIS VERZENDING

boven € 40,00

GRATIS RETOURNEREN

binnen 15 dagen

ALTIJD OP VOORRAAD

Meer dan 2.500 artikelen

NIET THUIS ?

Wij leveren ook naar Parcelshops

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.